Saveti za pranje veša

Saveti za pranje veša

U prosečnoj porodici skoro da nema dana kada se ne uključuje mašina za veš. Koliko god delovalo da ona samostalno obavlja sav posao, postoje određenja pravila za pranje veša  koja bi trebalo znati i primenjivati, kako bi adekvatno održavali svoju odeću. Kako da ne upropastite osetljive komade od svile i vune? Kako da skinete fleke, a očuvate boje? Da li znate i pridržavate se simbola na etiketama garderobe? Šta se pere ručno, kada i šta se nosi na hemijsko čišćenje? Saznajte odgovore na ova pitanja, i još nekoliko trikova kako da veš perete bez greške!

Ručno pranje veša je logično napornije i oduzima više vremena nego pranje uz pomoć veš mašine. Često se, kada je neophodno pranje na ruke, pokajemo što smo morali da kupimo taj kašmirski džemper ili svilenu bluzu.

Iako je ponekad naporan, ovaj proces nam omogućava duži rok trajanja garderobe, kao i njen lepši izgled. Ručno pranje veša jeste zahtevnije, ali postoji par trikova koji vam mogu olakšati i ovu obavezu, a svakako pomažu da pranje veša ne bude uzaludno ili pogrešno. Pre svega, pročitajte šta piše na etiketi. U zavisnosti od sastava, neki proizvođači stavljaju oznaku “prati samo ručno” i onda kada se to zapravo može uraditi i u mašini za veš. Tako žele da se osiguraju unapred od oštećenja, čak i kada nije potrebno da perete na ruke.

Za vunu, svilu i kašmir često imate specifične, “delikatne” programe mašina za veš, gde se peru na pravoj temperaturi, bez centrifuge i sa kontrolisanim obrtajima. Na taj način vam odeća neće biti oštećena.

Ukoliko se radi o odeći koja ima našivene delove (kao što su na primer rese ili nitne), ili je vrlo nežne strukture koja se lako ošteti, moraćete ipak da je operete sami, a evo kako da to najbrže, najefikasnije i besprekorno da uradite.

Saveti za ručno pranje veša

  • Uvek perite u mlakoj vodi, da vam se veš ne bi skupio.
  • Koristite čist lavabo ili poseban lavor, tako što ćete ga prvo napuniti i u vodi rastvoriti deterdžent. Nemojte stavljati odeću, pa je direktno izlagati mlazu, to je može oštetiti u tkanju. Deterdžent ni slučajno ne prelivajte prvo preko odeće, to je vrlo rizično za postojanost boje. Predviđeno je da deterdžent pere kada je rastvoren.
  • Koristite deterdžente za fino rublje, svilu ili vunu. Mašinski deterdženti mogu biti prejaki, pa zato treba pogledati preporučene doze za određene vrste tkanina, kao i koja gramaža veša koliko praška zahteva.
  • Odeću intenzivnih boja perite odvojeno, okrenutu naopao, i ne ostavljajte je predugo potopljenu. Petnaest minuta je preporučeno vreme, ukoliko se ne radi o jako zaprljanom komadu, koji može ostati potopljen i preko noći. Vodu možete i da promenite u par navrata.
  • Nov komad odeće nije loše potopiti pre pranja, čak i  kada se pere mašinski, da ne bi obojio celu mašinu veša.
  • Ne trljajte osetljivu odeću pregrubo. Bolje je potopiti je i duže, pa ispritiskati rukama nego je ribanjem izguliti i istegliti. Mrlje tretirajte odgovarajućim sredstvom.

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Ostavite komentar

Pozovite