Kako se čuva hrana u frižideru

Kako se čuva hrana u frižideru

Hlađenje je postupak obrade namirnica na niskim temperaturama (plus četiri do plus šest stepeni) radi usporavanja enzimskih procesa kvarenja.

Da bi se obezbedila konstantna temperatura, potrebno je da frižider bude što dalje od šporeta, radijatora i drugih izvora toplote, kao i da se ne drži dugo otvoren. Takođe je važno da se redovno čisti i odmrzava, a da bi se obezbedila cirkulacija vazduha, ne treba da se pretrpava namirnicama. 

  • Hranu treba poklopiti da bi se zaštitila od suvog vazduha u frižideru. Time se, takođe, prevenira prenos bakterija i mirisa i pomaže čuvanje hranljive vrednosti namirnica.
  • Sveže i obrađeno meso treba ovlaš poklopiti folijom da bi se potpomoglo sušenje površine koja doprinosi smanjenju rasta bakterija. Ne treba koristiti plastične kutije jer dolazi do «znojenja» mesa, što je pogodno za rast bakterija. Sveže meso  staviti na poslednju policu – da ne bi kapalo na druge namirnice i da bi se sprečila uzajamna kontaminacija.
  • Ako meso neće biti upotrebljeno u sledećih par dana, treba da se zamrzne.
  • Odleđeno meso može da se drži u frižideru 48 sati pre spremanja.
  • Voće i povrće staviti u fioku predviđenu za to.
  • Mleko i sokovi se drže u poslednjoj pregradi u vratima.
  • Mlečne proizvode staviti na sredinu najviše police.
  • Nikada ne ostavljati hranu u otvorenim limenkama. Ribu, sokove i povrće nikada ne treba vraćati u originalnu metalnu ambalažu, jer hrana reaguje sa metalom i dobija metalni ukus. Bolje je tu hranu premestiti u dobro zatvorenu plastičnu ili staklenu posudu. Iz istog razloga, hranu ne treba zavijati u aluminijumsku foliju.
  • Bolje je ostaviti jaja u originalnom pakovanju, nego u vratima, jer je u njima temperatura niža.
  • Spremljenu hranu, koja se neće upotrebiti tog dana, ostaviti u dobro zatvorene posude. Spakovati male količine tople hrane, jer veće količine vruće hrane povećavaju temperaturu frižidera i potpomažu rast bakterija. Takođe, doprinose bržem stvaranju leda. Kuvana hrana se stavlja u frižider što pre (u roku od dva sata). Preostalo jelo ne treba držati u frižideru duže od dva dana.

Ostavite komentar

Pozovite